AMINTIRI DIN ROMÂNIA SOCIALISTĂ / Dr. Gheorghe Rafael-Ştefănescu

 
Prefaţă

Capitolul 1. Primele amintiri

Capitolul 2. „Jaful

Capitolul 3. „Înflorirea

Capitolul 4. Decăderea

Capitolul 5. Falimentul

Încheiere

Cuprins

 

Despre Autor (biografie)

Note de lectura - recenzie H. Hauptmann, Virtual Arad


Scrie-mi!


Cumpără cartea:

E-book:

Google Nook Sony Reader

B&N IB

Ediţia cartonată $17: Lulu   


Alte linkuri (video)

"Comunism pe burta goală" (Realitatea TV)
(22 clipuri)

"Amintiri din Epoca de Aur":
I. Tovarăşi, frumoasă e viaţa!
 1   2   3

II. Dragoste în timpul liber
 1   2

"Lumea pierduta a comunismului" (BBC):
1. Germania de Est
2. Cehoslovacia

3. ROMANIA

"Condamnaţi la fericire" - Experimentul comunist in România
1   2

Google Books
Scribd Wikisource Libris.ro

←Capitolul 5. Falimentul                                       Cuprins

Încheiere

|

 

Deşi mulţi regretă "vremurile bune", când sistemul comunist era în perioada de înflorire, mijloacele de existenţă ale individului fiind asigurate de la naştere până la moarte, de fapt este vorba de un proces istoric, ce s-a întins pe aproape o jumătate de secol şi a cărui mecanisme au dus, în mod inexorabil, la faliment.

Criza generală a economiei socialiste, care a dus până la urmă la prăbuşirea sistemului în ţările blocului sovietic, a fost mult amplificată - în România - de centralizarea excesivă (cu toate consecinţele negative) şi de marile greşeli din perioada conducerii lui Ceauşescu. În momentul prăbuşirii regimului, dezastrul a fost complet: economia distrusă, visteria goală, resursele naturale în curs de epuizare, mediul poluat şi poate lucrul cel mai grav - schimbarea mentalităţii oamenilor.

Generaţiile crescute sub regimul comunist au pierdut spiritul iniţiativei individuale, în schimb mulţi s-au obişnuit cu asigurarea mijloacelor de existenţă de către stat, "munca" formală, corupţia şi hoţia.

După cum reiese din fragmentele autobiografice ale acestei scrieri, deşi defavorizat ca "origine socială", au fost mulţi ani când n-am dus-o deloc rău în România Socialistă şi mi-au trebuit decenii până când am început să înţeleg amploarea dezastrului economic şi social.

Astăzi, când România are unul din nivelele de desvoltare economico-sociale dintre cele mai joase din Europa, mă consider un optimist moderat.

Calea spinoasă a trecerii de la o economie distrusă, la o alta, de tip nou, este dureroasă şi lungă (o epocă istorică), presupunând şi solicitând multe jertfe.Deşi se fac şi acum greşeli, direcţia generală de dezvoltare mi se pare bună.

Sper ca generaţiile tinere să-şi schimbe mentalitatea spre una pozitivă, să se extindă masa celor cu iniţiativă individuală, străduinţa de perfecţionare şi progres, ca hărnicia şi talentul lor să fie valorificate.

 

Notă bibliografică:

Majoritatea datelor istorice s-au extras prin internet din - Ronald D. Bachman. A Country Study: Romania. Federal Research Division, Library of Congress, 1989.

 

SFÂRŞIT

 

 

←Capitolul 5. Falimentul                                        Cuprins→

   Share 

 

Click aici sa deschizi cartea in pagina noua -(adobe flash)

Click aici sa cobori (download) cartea pe calculatorul tau (pdf)


amintiridinromania.com   © 2005-2011 Gheorge Rafael Stefanescu

Free Web Hosting